840. Enquesta final del curs 2023
M’agrada durant el curs demanar al meu alumnat feedback de com viuen l’assignatura i de quines millores creuen que es podrien fer. La veritat és que habitualment rebo missatges molt positius del que fem a l’aula plegats, i per això el mètode el tinc prou desenvolupat i optimitzat. Cada any, però, hi ha millores, hi ha proves, hi ha invents del tebeo... a final de curs he volgut passar als alumnes de 3r d’ESO una nova ronda de consultes i aquest escrit intenta fer-ne una memòria.
Aquesta vegada els he fet 6 preguntes que aniré repassant aquí.
1. Quins aspectes del cos humà o parts t’hagués agradat treballar a classe i no ho hem fet?
Les respostes més repetides han estat:
Músculs (21), Ossos (14), Òrgans dels sentits (6), Immunitari (5).
Vist això podria modificar les hores B (on fem sessions complementàries mentre d’altres estan al laboratori) i dedicar menys temps a l’alimentació per fer algunes sessions dels músculs i dels ossos. Potser també les podria dissenyar per a què siguin un afegit virtual per a tothom.
L’aparició dels òrgans dels sentits penso que és perquè vaig fer una única sessió al respecte i es van quedar amb ganes de més, i que aparegui l’immunitari entenc que és perquè el vaig fer amb els alumnes d’ampliació i es va passar la veu.
2. Creus sincerament que el fet de fer un treball oral per recuperar un objectiu t’ha servit per aprendre més? Explica el per què de la teva resposta.
Aquesta ha estat una de les accions noves que he establert aquest curs en la línia de l’avaluació formativa. Un alumne que en un objectiu encertava entre el 50 i el 69% de les respostes, estava obligat a fer un treball per aconseguir l’objectiu. Majoritàriament l’alumnat recolza la proposta i entén que és una pràctica positiva que l’ajuda a revisar la seva feina i aprofundir-hi.
3. Sincerament, creus que el fet de demanar-te un 7 per assolir un objectiu t’ha penalitzat?Explica el per què de la teva resposta.
L’alumnat ha crescut amb un 5 com a criteri mínim. Arriba a 3r amb mí i jo li demano un 7. Com ho ha vist l’alumnat?
Doncs, evidentment, hi ha diversitat d’opinions: guanyen, però, els que ho veuen bé. En realitat, el 7 és per no haver de fer res més. Molts entenen que amb un 5 ja ho tenen mig guanyat, però que han de fer una feina addicional, que no sempre tenen ganes de fer. Un bon grapat entenen que canviar un 5 per un 7 és per assegurar la jugada: un 5 pot ser casualitat o sort, un 7 no es treu si no has estudiat.
4. El fet de donar-te un 10 quan tens un objectiu assolit i un 0 quan no... com ho veus? Explica el per què de la teva resposta.
Aquesta pregunta responia a la fugida de notes que he intentat fer. L’alumne ja no ha estat pendent de la nota, sinó de si superava o no l’objectiu. Algú podria dir que acaba sent el mateix (perquè assolir-lo o no depèn d’un percentatge que no deixa de ser una nota) i podria tenir raó en certa mesura, però també és veritat que jo sempre he parlat d’objectius assolits o no amb ells, amb els pares, i en els comentaris de les avaluacions. I, en aquest sentit, o tens l’objectiu assolit o no el tens: si l’assoleixes a la primera o amb el treball oral és un 10, si l’assoleixes amb el control de recuperació és un 5. Com han vist els alumnes aquesta raresa per a ells?
Doncs, majoritàriament ho han vist bé: molts han considerat que els ha beneficiat. Però, és clar, per sortir guanyant han hagut d’estudiar una mica més. Una quarta part de l’alumnat no ho ha vist bé: la raó estrella és que per una errada et pots quedar sense res; i és veritat. També és cert que he donat dues oportunitats sempre i que la segona era coneixent les preguntes prèviament i de resposta directa, és a dir, molt més senzill.
5. Comparativament respecte d’altres matèries, creus que has après més, igual o menys a Biologia? Explica el per què de la teva resposta.
La resposta que han après més ha estat majoritària i ningú ha respós menys. Les raons principals esgrimides han estat la manera de fer les classes i l’interès dels continguts. Una qüestió, doncs, de motivació.
6. Vols dir-me alguna cosa addicional que vols que tingui en compte en el futur? Tens la part de darrera per fer-ho.
Alguns han aprofitat aquest apartat per agrair-me la dedicació, però m’interessa especialment la desconeixença que alguns alumnes expressen sobre com obtenir un 5 en un comentari d’una notícia. I això que tenen una rúbrica i ho he explicat a classe. Si el comentari personal es fa a temps i és mínimament acceptable l’alumne obté un 4. El 5 està reservat a comentaris molt bons, que jo considero que ho són perquè estan especialment treballats o perquè inclouen una aportació personal de la seva vida o d’alguna cosa externa al que han vist. El fet que alguns alumnes no vegin prou clar com treure el 5 em reclama una major transparència i una millor descripció a la rúbrica corresponent.
I això és tot, la sensació general que em queda és positiva i ara es tracta que reposi les dades i actuï en conseqüència.
Nota de l’autor: aquest article forma part d’una sèrie sobre l’avaluació formativa. Per si són del teu interés, els articles són els següents: 688, 689, 690, 691, 692, 693, 694, 772, 785, 786 i 840.